Greek Honey S.A. | Ελληνικο Μελι ΑΕ

Το Μέλι

honey-detailsΤι είναι το μέλι

Το μέλι είναι μια γλυκιά παχύρρευστη ουσία που παρασκευάζεται από τις μέλισσες με πρώτη ύλη φυτικές ή ζωικές μελιτώδεις εκκρίσεις ή νέκταρ ανθέων. Η πρώτη ύλη επεξεργάζεται και εμπλουτίζεται με άλλες ουσίες και ένζυμα από τις μέλισσες που την συλλέγουν. Ο σκοπός της παραγωγής του μελιού από την μέλισσα είναι για την τροφή της. Το μέλι είναι το βασικότερο των προϊόντων της κυψέλης. Από την αρχαιότητα θεωρείται μια μακροβιοτική τροφή με εξαιρετικές θρεπτικές και θεραπευτικές ιδιότητες σε σωματικό και πνευματικό επίπεδο. Στο μέλι στηρίζεται η διατροφή πολλών από τις μακροβιότερες και αρχαιότερες φυλές του πλανήτη. Το μέλι στηρίζει την ίδια τη ζωή, όπως η μέλισσα στηρίζει την ζωή και την βιοποικιλότητα του πλανήτη. Η πρώτη ύλη για την παραγωγή μελιού από τη μέλισσα είναι το νέκταρ, η «τροφή των θεών». Για την παραγωγή του η μέλισσα προσθέτει δικά της ένζυμα , των οποίων οι δράσεις δεν είναι ακόμη εξακριβωμένες. Η μέλισσα είναι σύμβολο εργατικότητας, ενεργητικότητας, δύναμης και δημιουργίας. Επομένως, το μέλι ως η απόλυτη συνεργεία φυτικού και ζωικού βασιλείου δεν θα μπορούσε παρά μόνο να προσφέρει μια ενεργητική και δημιουργική μακροζωία.

Φυσικές ιδιότητες του μελιού

Η πυκνότητα του μελιού εξαρτάται από την περιεχόμενη υγρασία και κυμαίνεται περίπου από 1,45gr/ml με υγρασία 13% έως 1,39gr/ml με υγρασία 22%. Γενικά, ένα ώριμο μελί περιέχει υγρασία της τάξης του 15% και είναι αρκετά παχύρρευστο. Το μέλι θερμαίνεται πολύ γρήγορα, ενώ παράλληλα δεν μεταδίδει την θερμότητα εύκολα μέσα στην μάζα του. Το γεγονός αυτό, αποτελεί μεγάλο πρόβλημα στη διαδικασία θέρμανσης του μελιού κατά την επεξεργασία του. Το ιξώδες του μελιού εξαρτάται από την θερμοκρασία του και την περιεχόμενη υγρασία του.

Χρώμα του μελιού

Το χρώμα του μελιού είναι βασικό χαρακτηριστικό του, σχετίζεται με την γεύση του και με την περιεκτικότητα του σε μέταλλα. Οι αποχρώσεις του μελιού μπορεί να είναι από άχρωμο διαφανές, κίτρινο, χρυσό, κεχριμπαρένιο έως και πολύ σκουρόχρωμο μαύρο. Το χρώμα εξαρτάται από το είδος του μελιού, παρόλα αυτά, για ένα είδος μελιού οι χρωματικές αποκλίσεις μπορεί να είναι μεγάλες. Αυτό, διότι, άλλοι παράγοντες παίζουν σημαντικό ρόλο στο τελικό χρώμα που θα έχει το μέλι. Τέτοιοι παράγοντες είναι οι κλιματολογικοί παράγοντες, το έδαφος και η ποικιλία του φυτού που δίνει το νέκταρ, η υγρασία, η ταχύτητα συλλογής του νέκταρ από τις μέλισσες, η ποιότητα της κηρήθρας που αποθηκεύεται το μέλι, η ωριμότητα του μελιού, ο τρόπος της συγκομιδής, το είδος της επεξεργασίας του μελιού από τον μελισσοκόμο, οι συνθήκες και ο χρόνος φύλαξης του μελιού κ.α.

Γεύση και άρωμα μελιού

Η γεύση του μελιού ποικίλει ανάλογα με το φυτό, από το οποίο εξάχθηκε. Ποικίλει από έντονα γλυκιά μέχρι και πικρή. Μπορεί να έχει απαλή γεύση ή να είναι οξύ και καυστικό. Μπορεί να είναι ελάχιστα αρωματικό έως πολύ αρωματικό. Όλα αυτά εξαρτώνται από την πηγή του νέκταρ, αλλά και από την ποιότητα του μελιού.